- Infokids.cy - https://www.infokids.cy -

Η Κάλια Χριστοφή συγκινεί για άλλη μία φορά – Έτρεξε 42χιλ. στον Μαραθώνιο της Αθήνας σε αμαξίδιο

Η Κάλια Χριστοφή λίγους μήνες πριν μας συγκίνησε βαθιά, όταν στα γενέθλιά της δήλωσε πως δεν θέλει δώρα και ζήτησε να προσφερθούν χρήματα για παιδιά με καρκίνο. [1]

Την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, διεξήχθη ο Μαραθώνιος της Αθήνας και σε αυτόν πήραν μέρος χιλιάδες άτομα. Μέσα σε αυτά και η δική μας Κάλια Χριστοφή, η οποία αποκόμισε από αυτήν την εμπειρία της τις καλύτερες εντυπώσεις.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο omada.reporter.com.cy, δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που έζησε.

«Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το πράγμα που έζησα. Είχα γεμίσει με πολύ ωραία συναισθήματα, γιατί ήμουν ανάμεσα σε άγνωστο κόσμο και που έβλεπα τις αντιδράσεις του όταν τρέχαμε, ήταν πολύ χαρούμενος. Αυτό έδινε σε μένα αλλά και στους συναθλητές μου ώθηση να προχωρήσουμε και να τερματίσουμε. Ήταν το κάτι άλλο. Όσο κουρασμένοι και να ήμασταν, ένιωθα ότι μάς έσπρωχνε ο κόσμος, με το χειροκρότημα και τις φωνές του. Μάς φώναζαν καλό τερματισμό, καλή συνέχεια…», είπε συγκεκριμένα.

«Κουράστηκα λίγο στη διαδρομή γιατί δεν είμαι συνηθισμένη να βρίσκομαι σε τροχοκάθισμα, αλλά είναι κάτι που άξιζε τον κόπο. Και τα άλλα παιδιά στα αμαξίδια που βρίσκονταν στην ομάδα μου ήταν κατενθουσιασμένα και τραγουδούσαν. Μαζί με την ομάδα μου υπήρχαν ακόμη ένδεκα Κύπριοι αθλητές αλλά υπήρχαν και άλλοι Κύπριοι που ξεκινούσαν από διαφορετικά σημεία. Εμείς κάναμε 42 χιλιόμετρα, από τον Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο», δήλωσε συγκινημένη.

Η Κάλια Χριστοφή, δεν έκρυψε τα έντονα συναισθήματά της, αφού με την ολοκλήρωση του Μαραθώνιου και την είσοδό της στο Καλλιμάρμαρο, ξέσπασε σε κλάματα για την τεράστια της επιτυχία.

«Στον τερματισμό υπήρχε πάρα πολύς κόσμος και ανυπομονούσαμε για το τέλος. Αρκετοί δάκρυζαν από χαρά, μέχρι και ‘γω γιατί πραγματικά ακόμα δεν συνειδητοποίησα αυτό το πράγμα που έκανα. Για μένα είναι κάτι το απίστευτο, να βλέπω ότι είμαι εκεί μέσα στις βροχές και κατάφερα να πετύχω τον στόχο μου που ήταν ο υγιείς τερματισμός. Ο απώτερος στόχος αυτής της προσπάθειας, ήταν να αποδείξουμε ότι και τα άτομα με αναπηρία έχουν θέση στην κοινωνία και μπορούν να συμμετέχουν παντού».

Το δικό της ξεχωριστό μήνυμα θέλησε, μάλιστα, να στείλει μέσα από αυτή της την ενέργεια επίσης η Κάλια, που στάθηκε στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

«Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από πόρτες ιδρυμάτων ή σπιτιών. Πρέπει τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης παντού. Είτε αυτό αφορά το πολιτιστικό κομμάτι, είτε την εκπαίδευση, είτε την εργοδότηση. Για να το πετύχουμε αυτό ωστόσο, πρέπει πρώτα να διαμορφώσουμε προσβάσιμο περιβάλλον για όλες τις κατηγορίες αναπηρίας», ήταν το μήνυμα της μικρής μαχήτριας, για να προσθέσει στο τέλος ό,τι, «δεν είναι από μένα που εξαρτάται όμως, αλλά από την πολιτεία, η οποία πρέπει να ενεργοποιηθεί και να κάνει πράξεις που θα διευκολύνουν τους συνανθρώπους μας. Γιατί εσύ και εγώ δεν έχουμε καμία διαφορά. Όπως εσύ θέλεις να πας να εργαστείς, θέλει ο κάθε άνθρωπος με αναπηρία να πάει για εργασία. Το να στερούμε πράγματα από τους ανθρώπους είναι έγκλημα».